Föreställ dig att man tar en komplett ubåt från kalla kriget, drar upp den på land - för att sedan bygga en spektakulär byggnad över alltsammans med målet att skapa en av Sveriges häftigaste museiattraktioner. Under sju år var jag kommunikationsansvarig för detta fantastiskt spännande och givande projekt. Något som innebar att jag arbetade med allt från strategier, planer och målgruppsanalyser, till det handfasta arbetet med innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Året efter invigningen 2014 utsågs Marinmuseum till årets museum. Bland annat på grund av den mycket lyckade kommunikationen. Något som gjorde mig omåttligt stolt och det blev såklart också en fin belöning för allt nedlagt arbete.
2018 firade Karlskrona 20 år som historiskt världsarv. Ett epitet staden delar med storheter som Egyptens pyramider och kinesiska muren. Tillsammans med formgivaren Morten Ravnbö arbetade jag fram en bok om stadens världsarvsobjekt som släpptes i samband med firandet. Det blev ett riktigt praktverk på närmare 200 sidor där jag stod för foto och text, medan Morten jobbade fram den fantastiska formgivningen och grafiken. Det är på sätt och vis en väldigt personlig bok eftersom jag växte upp i Karlskrona skärgård och sedan barnsben har haft ett historieintresse. Boken blev också ett avslut på 20 års fotograferande av just världsarvet med alla dess fantastiska miljöer.
Ibland halkar man in i ett spännande projekt på en kroppkaka. Det var vad som hände mig när vännen och matjournalisten Andreas Ivarsson hörde av sig och ville göra en kokbok om maten i Blekinge. Jag föll pladask för hans idé och vi hade några riktigt roliga månader ihop när vi skapade den här boken. Själv stod jag för foto och ett antal texter, men inte minst agerade jag som provsmakare medan Andreas lagade mat, skrev recept, texter och skötte formgivningen. Jag vill för övrigt hävda att jag till den här boken tog världens bästa bild på just kroppkakor. Boken blev för övrigt mycket omtalad och jag och Andreas blev kändisar i hela Blekinge.
Jag är förvisso ingen Ingmar Bergman, men film/video har jag ägnat mig åt under hela mitt yrkesliv. Det har handlat om långa filmer, korta filmer och under senare år inte minst om filmer anpassade för sociala medier. Under dessa projekt har jag både stått bakom kameran, intervjuat, skrivit manus, redigerat och agerat producent. Ett av mina senaste filmprojekt handlade om att lära ut smarta städtips till vanligt folk för att göra städningen därhemma roligare och effektivare. Inspirationen hämtade vi från fixarprogram på teve. Om du tycker dig kunna detta med städning, utmanar jag dig till att titta på ett avsnitt eller två. Städning kan nämligen vara betydligt roligare än vad många tror.
Fotosidan är nordens största community för fotografer och de producerar också ett tryckt magasin som kommer ut sex gånger om året. För Fotosidan har jag skrivit många artiklar och även gjort ett antal videoinslag där jag testat nya kameror. Men, framförallt har jag spelat in ett antal poddavsnitt. Flera av dessa har handlat om gatufotografins ädla konst. Ett ämne som jag själv är väldigt intresserad av. I det här avsnittet av podden intervjuar jag fotografen Micke Berg.
I fyra år arbetade jag som kommunikationsrådgivare på Nordens välfärdscenter, som är en institution under Nordiska ministerrådet. Bland annat var jag med och tog fram ett antal publikationer om välfärden i Norden. En som jag är extra nöjd med handlar om det nordiska arbetet med att skapa så kallade åldersvänliga städer. Det var min dåvarande kollega Ann Jönsson som skrev texterna och jag agerade redaktör. Publikationen mottogs mycket varmt och den ledde också till en podcastserie och ett antal konferenser om arbete för åldersvänliga städer i Norden.
Få saker ger mig så mycket glädje som gatufoto. En fotografisk konstform som handlar om att fånga spontana situationer och händelser i offentliga miljöer och som kräver hundra procents närvaro. Det är en av fotografins svåraste genrer, men också en av de allra roligaste. Något som sannolikt beror på just svårighetsgraden. Som gatufotograf lär du nämligen alltid hitta nya spännande utmaningar som du kan ta dig an. I många år har gatufoto varit en hobby och en passion och för närvarande håller jag och en god vän på med en handbok om gatufoto. Tills den släpps kan ni se ett urval av bilder i min portfolio.
Behöver ni en extra resurs i ett projekt? Eller någon som snabbt kan ta på sig ett kortare eller längre uppdrag?
Då finns jag här för er. Tveka inte att kontakta mig!