Över 25 års erfarenhet av

innehåll, webb och marknadsföring.

VÄRLDSARVET ÖRLOGSSTADEN KARLSKRONA


Foto & text


2018 firade Karlskrona 20 år som historiskt världsarv. Ett epitet staden delar med storheter som Egyptens pyramider och kinesiska muren. Tillsammans med formgivaren Morten Ravnbö arbetade jag fram en bok om världsarvet som släpptes i samband med firandet. Det blev ett riktigt praktverk på närmare 200 sidor där jag stod för foto och text, medan Morten jobbade fram den fantastiska formgivningen och grafiken. Det är på sätt och vis en väldigt personlig bok eftersom jag växte upp i Karlskrona skärgård och sedan barnsben har haft ett historieintresse. Boken blev också ett avslut på över 20 års fotograferande av världsarvets fantastiska miljöer. 

Boken Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona av Joakim K E Johansson och Morten Ravnbö.
Boken Blekinge - En resa till mer än sill och kroppkakor av Joakim K E Johansson och Andreas Ivarsson.

BLEKINGE - EN RESA TILL MER ÄN SILL OCH KROPPKAKOR


Foto & text


Ibland halkar man in i ett spännande projekt på en kroppkaka. Det var vad som hände mig när vännen och matjournalisten Andreas Ivarsson hörde av sig och ville göra en kokbok om maten i Blekinge. Jag föll pladask för hans idé och vi hade några riktigt roliga månader ihop när vi skapade den här boken. Själv stod jag för foto och ett antal texter, men inte minst agerade jag provsmakare medan Andreas lagade mat, skrev recept, texter och skötte formgivningen. Jag vill för övrigt hävda att jag tog världens bästa bild på kroppkakor till den här boken. 

Under sju år var jag kommunikationsansvarig för Marinmuseums ubåtshall.

HMS NEPTUN - MARINMUSEUMS UBÅTSHALL


Kommunikationsansvarig


Föreställ dig att man tar en ubåt från kalla kriget, drar upp den på land och sedan konstruerar en spektakulär byggnad över alltsammans med målet att skapa en av Sveriges häftigaste museiattraktioner. Under sju år var jag kommunikationsansvarig för detta häftiga projekt. Något som innebar att jag arbetade med allt från strategier, planer och målgruppsanalyser, till det handfasta arbetet med innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Året efter invigningen 2014 utsågs Marinmuseum till årets museum. Bland annat på grund av den lyckade kommunikationen. Något som gjorde mig omåttligt stolt.

STÄDSKOLAN


Videoproduktion


Jag är förvisso ingen Ingmar Bergman, men film/video har jag ägnat mig åt under hela mitt yrkesliv. Det har handlat om långa filmer, korta filmer och under senare år inte minst om filmer anpassade för sociala medier. Under dessa projekt har jag både stått bakom kameran, intervjuat, skrivit manus, redigerat och agerat producent. Ett av mina senaste filmprojekt handlade om att lära ut smarta städtips till vanligt folk för att göra städningen därhemma roligare och effektivare. Inspirationen hämtade vi från fixarprogram på teve.  

Städskolan - en videoproduktion av Joakim K E Johansson och Mattias Olsson.
Fotosidan Poddradio av Joakim K E Johansson och med fotograf Micke Berg.

FOTOSIDAN PODDRADIO


Podcastproduktion


En gång i tiden jobbade jag som reporter och nyhetsuppläsare på Sveriges Radio, vilket var väldigt roligt. Men eftersom jag inte hade det rätta radiuoutseendet fortsatte jag inte med radio, däremot så började jag så smånigom att podda. Bland annat har jag poddat för Fotosidan, som är nordens största community för fotografer och som också ger ut ett tryckt magasin sex gånger om året. I det här avsnittet av podden intervjuar jag fotografen Micke Berg.

EN BÄTTRE PLATS ATT ÅLDRAS PÅ


Redaktör


Genom åren har jag varit redaktör för mängder med publikationer. Allt från tidningsbilagor och kommuntidningar, till böcker och forskningsrapporter. En publikation som jag är extra nöjd med handlar om det nordiska arbetet med att skapa så kallade åldersvänliga städer. Det var min dåvarande kollega Ann Jönsson på Nordens välfärdscenter som skrev texterna och jag agerade redaktör. Publikationen mottogs mycket varmt och den ledde också till en podcastserie och ett antal konferenser om arbete för åldersvänliga städer i Norden.

Publikationen En bättre plats att åldras på. Redakör Joakim K E Johansson.
Boken Street - En handbok om gatufoto av Joakim K E Johansson och Magnus Fröderberg.

STREET - EN HANDBOK OM GATUFOTO


Foto & text


Få saker ger mig så mycket glädje som gatufoto. En fotografisk konstform som handlar om att fånga spontana situationer och händelser i offentliga miljöer. Det är en av fotografins svåraste genrer, men också en av de allra roligaste. Som gatufotograf lär du nämligen alltid hitta nya spännande utmaningar som du kan ta dig an. I många år har gatufoto varit en hobby och en passion och för närvarande håller jag och en god vän på med en handbok om gatufoto. Tills den släpps kan ni se ett urval av bilder i min portfolio.

Behöver ni hjälp med er kommunikation? 


Behöver ni en extra resurs i ett projekt? Eller någon som snabbt kan ta på sig ett kortare eller längre uppdrag för att hjälpa till med innehållsproduktion, marknadsföring eller strategisk kommunikation?
Då finns jag här för er. Tveka inte att kontakta mig!